"Herkes Yemek Yapabilir"
Filmimiz tam da bu replik üzerine kurulmuş. Uzun yıllardır çizgi filmlerde ve çocuk hikayelerinde, gerçek hayatta zayıf olan canlıların kazandığı bir dünya görmeye alıştık. Kaplumbağaların ninja olmalarını, tavşanın avcıyı her seferinde alt etmesini, kuşun kediyi canından bezdirmesini hep keyifle izledik. Bu filmde de gerçek hayatta varlığına dahi tahammül edilemeyen bir farenin mutfakta bulunması fikrinden yola çıkılmış.
Bir farenin temizlik ile zıt anlamda olduğu, dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Fransız mutfağında olması, hatta aşçılık yapması ve bunu yaparken de seyirciyi eğlendirebilmesi, Pixar'ın çitayı yukarılara çektiğinin bir göstergesi. 2007 yılında gösterime giren filmin Pixar şirketinin elinden çıkan en iyi filmlerden biri olduğunu söylersek abartmış olmayız.
Farelerin çoğu kesim tarafından sevimlilikten uzak canlılar olarak görülmesi ve bulundukları bölgeye bakıldığında ise kanalizasyonlar, lağımlar, çöplükler insanların görmeyi pek arzuladıkları mekanlar olmadığından ve bir de 2004 yapımı "Fare Şehri" adlı filmin gişedeki hayal kırıklığından sonra Pixar, Ratatuy'u çekmekle büyük bir risk almıştı fakat; film daha ilk sahnesinden itibaren seyirciyi yakalamayı başarıyor. Gişedeki başarısı da Pixar'ı bir hayli mutlu etmiş görünüyor.
Kanalizasyonda karınlarını çöp ve artıklarla doyuran bir gurup fare arasından koku ve tat alma duyusu diğer farelere göre daha gelişmiş ve en büyük hayali bir gün aşçı olabilmek olan sevimli faremiz Remy'nin kendini tesadüfen Paris'in en ünlü aşçılarından biri olan Auguste Gusteau'nun restoranının kanalizasyonunda bulması ve orada ayak işlerine bakması için yeni işe girmiş, önceki bir çok işinde başarısız olmuş ve en iyi yapabildiği iş çöp dökmek olan Linguini adlı genç ile tanışmaları sonucunda gelişen olaylarla izleyicinin bir an olsun filmden kopmamasını sağlıyor.
Tabii ki bu başarıda en büyük pay şüphesiz "İnanılmaz Aile" filmiyle de Oscar kazanmış olan yönetmen Brad Bird'ün. Çünkü Brad Bird filmin vizyona girmesine 18 ay kala filmde büyük emeği geçen Jan Pinkava'nın filmi bırakmasıyla büyük bir cesaret örneği göstererek boşalan yönetmen koltuğuna oturmuştu. Sonrasında da hikayede birkaç sahne dışında tamamen değişikliğe giderek filmin son halini oluşturdu. Filmde verilen "kim olduğundan çok ne yapmak istediğin önemli" mesajını içimize kadar hissediyoruz.
Ratatuy her yaştan izleyici kitlesine hitap eden ve arşivinizde olması gereken bir aile filmi.
Pixar şirketinin gerek Paris manzaraları gerekse mutfakla ilgili tüm detayları bir tablo edasında yansıtırken, yapılan yemeklerden biraz tatma isteği uyandıracak kadar da gerçekçi çizimler ve renklendirmeler yapmanın yanında mutfak içerisindeki telaş ve karakter hareketlerindeki uyum hikayenin başarısının yanında görsel bir şölen de sunduğunun göstergesi. Akademi üyeleri 2006 yılında En İyi Animasyon dalında Oscar vererek Ratatuy'un başarısını taçlandırdığını da söylemeden geçmemek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder