24 Aralık 2013 Salı

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk

On Yıl Aradan Sonra Yeniden Çıkınçıkmazı'nda


Uzun süren bir prodüksiyon sürecinin ardından Peter Jackson yönetiminde Hobbit filmiyle yeniden Orta Dünya'ya yolculuk fırsatı bulduk. Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) üçlemesinden tam 10 yıl sonra çekimlerine başlanan filmde Yüzüklerin Efendisinden 60 yıl öncesine gidiyoruz. Yazar J.R.R. Tolkien'in çocuklarına uyku öncesi okuması için yazdığını söylediği  Hobbit kitabı, Peter Jackson yönetmenliğinde bir üçleme olarak karşımıza çıkacak. Bu üçlemenin ilk filmi olan The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobbit: Beklenmedik Yolculuk) 2012 Aralık ayında sinemaseverlerle buluştu ve geçtiğimiz günlerde de filmin DVD ve BLURAY'i piyasaya sürüldü.

Yazar J.R.R. Tolkien tarafından sinemaya uyarlanamaz olarak görülen Yüzüklerin Efendisi serisinin Peter Jackson tarafından başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarılıp üçlemenin son filmi olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü'yle de En İyi Film dahil 11 dalda Oscar ödüllerini kucaklamasıyla başarısı tescillenmiş oldu.



Yüzüklerin Efendisi serisiyle önümüze kanlı canlı bir Orta Dünya seren Peter Jackson'ın geçen on yılın ardından yeniden aynı dokuyu ve tadı yakalayabileceği ve Yüzüklerin Efendisi'nin 60 yıl  öncesinin anlatıldığı filmde oyuncuların 10 yıl daha yaşlanmış olması sorununun giderilip giderilemeyeceği şüphe konusuydu. Peter Jackson, yine memleketi Yeni Zellanda'da çekimlerini sürdürdüğü Hobbit'te Orta Dünya, hayranlarının beklentilerini karşılıyor. Yüzüklerin Efendisi'nde Bilbo Baggins karakterini canlandıran Ian Holm'ü altmış yıl gençleştirmek mümkün olmadığı için Bilbo'nun gençliğini  oynaması için uygun bir oyuncu bulma gerekliliği ortaya çıkmıştı. İsmi geçen birçok adayın arasından bu role en uygun görülen Martin Freeman, performansıyla adeta bu rol için biçilmiş kaftan olduğunu gösterdi.

Hobbit: Yüzüklerin Efendisi'yle bağlantılı olan fakat bambaşka bir hikayenin anlatıldığı bir film.

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminde Galadriel'in (Cate Blanchet) sesinden Orta Dünya ve Güç Yüzüğü hakkında bilgi veren açılış sahnesine benzer bir şekilde bu film de Bilbo'nun (Ian Holm) sesinden cücelerin yurtlarından kovulma hikayesiyle açılıyor. Yüzüklerin Efendisi'nde yüzüğü yok etmek için bir araya gelmiş kardeşliğe benzer bir durum bu filmde de 13 cücenin Ejderha Smaug tarafından ele geçirilen yurtlarını geri alma çabası olarak karşımıza çıkıyor.

Üçlemenin ilk filmi olan Hobbit: Beklenmedik Yolculuk'ta dağların derinliklerinde kurulmuş olan Erabor'un Ejderha Smaug tarafından ele geçirilmesiyle cücelerin yurtlarından edinmesi sonrası Gandalf ve Cüce Hükümdar Thorin önderliğinde on üç cüce ve guruba "hırsız" olarak zoraki de olsa dahil ettikleri Bilbo Baggins tarafından yurtlarını ele geçirme çabası ve bu amaca ulaşmak için çıktıkları yoldaki maceraları konu ediniyor.


Filmde yeni bir teknoloji kullanımı da söz konusu. Peter Jackson Hobbit'i saniyede 24 fotoğraf karesini ikiye katlayarak saniyede 48 kare gösteren HFR (High Frame Rate) teknolojisiyle çekti. İzleyiciler tarafından insan beyninin saniyede 48 kareye alışkın olmamasından kaynaklanan algı probleminden dolayı olumsuz eleştiriler alan bu teknoloji deneyimini yaşamak isteyenlere söylemeliyim ki henüz Türkiye'de bu teknolojiye sahip sinema salonu bulunmamakta.

Filmin oyuncu kadrosunda Yüzüklerin Efendisi'nden tanıdığımız Ian Holm (İhtiyar Bilbo Baggins), Ian McKellen (Gandalf), Hugo Weaving (Elrond), Christopher Lee (Saruman), Cate Blanchett (Galadriel), Elijah Wood (Frodo Baggins), Andy Sarkis'in (Smeagol-Gollum) yanı sıra yepyeni isimler eklenmiş. Başta Martin Freeman (Genç Bilbo Baggins) olmak üzere Cüce Hükümdar Thorin'i Richard Armitage, Büyücü Radagast'ı da Sylvester McCoy canlandırmakta.

Filmi Türkçe dublaj olarak izlemek isteyenler, Gandalf karakterini seslendiren İstemi Betil ve Bilbo'yu seslendiren Erol Günaydın'ın vefatından sonra yeni sesleri yadırgayabilirler. Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filmini izledikten sonra içtenlikle söyleyebilirim ki Orta Dünya'yı, Shire'ı, Elfleri ve tabii ki Gollum'u özlemişiz.


Kahve Diyarı Dergisi, Nisan-Mayıs sayısı, Sinearşiv, Sayfa 74-77, 10 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder